Postoperatieve revalidatie

Sommige blessures zijn te ernstig om met alleen fysiotherapie van te herstellen. Soms is een operatie noodzakelijk. Eén van de dingen waar wij bij Sports Performance Zaanstad in zijn gespecialiseerd, is revalidatie therapie na een orthopedische operatie.

Revalidatie therapie is essentieel

De enige manier om na een orthopedische operatie weer volledig te herstellen is met revalidatie fysiotherapie. Hoe eerder je Sports Performance in Koog aan de Zaan bezoekt, hoe eerder je met herstellen kunt beginnen. Het is belangrijk te begrijpen dat verantwoord revalideren een langdurig proces is. Afhankelijk van de orthopedische ingreep die je hebt ondergaan, kan het na de operatie een maand tot wel een jaar duren.

De kern van revalidatie is het doen van de juiste oefeningen op het juiste moment, met een evenwicht tussen weinig en veel beweging. Dat evenwicht verandert in de loop van de weken en maanden na de operatie. De intensiteit van de postoperatieve fysiotherapie neemt meestal geleidelijk toe.

4 Fases van revalidatie therapie voor sporters

Het revalidatieproces vindt bij Sports Performance Zaanstad qua opbouw altijd op dezelfde manier plaats. Natuurlijk heeft elk letsel zijn eigen specifieke revalidatiemethode, maar toch is er een opbouw die we bij ieder gewricht terugzien. We verdelen het revalidatieproces in de onderstaande vier fases.

Fase 1

De direct postoperatieve fase

Hierin wordt uitgebreid uitgelegd hoe we te werk gaan, wat er van ons, maar ook van de patiënt wordt verwacht. We gaan als het ware samen een roadmap maken voor de komende maanden en beantwoorden we mogelijke vragen omtrent de revalidatie. Als patiënt krijg je nu instructies voor het dagelijks leven. We ondersteunen in deze fases het herstel door elektrotherapie met de Compex spierstimulator.

Bekijk video over fase 1

Fase 2

Kracht en proprioceptie

Proprioceptie is een zintuig. Dit zintuig is erg belangrijk voor de motoriek en balans van het lichaam. Het wordt ook wel kinesthesie genoemd. In deze fase van het revalidatieproces ligt de nadruk op het functioneren tijdens het algemeen dagelijks leven (ADL).

Bekijk video over fase 2

Fase 3

Neuromusculaire controle, uithoudingsvermogen en coördinatie

Het woord neuromusculair heeft te maken met aansturing van spieren en bewegingen. Langzaam gaan we van een ADL-situatie naar situaties met activiteiten of sport. Dit is afhankelijk van de doelstellingen die aan het begin van de revalidatie zijn geformuleerd. Deze en de volgende fases worden zeer specifiek samengesteld.

Bekijk video over fase 3

Fase 4

Return to sport

Afhankelijk van sport en diagnose richten we ons in deze fase specifiek op de terugkeer naar sportactiviteit. Dat kan op elk niveau dat de patiënt voor ogen heeft. Dit doen we door niet alleen in en rondom een van onze fysiotherapiepraktijken te trainen, maar als het nodig is ook op het veld of andere locatie. Ook hier geldt dat we de uiteindelijke doelstellingen van de patiënt als leidraad houden.

Bekijk video over fase 4

Wie heeft postoperatieve revalidatie nodig?

Iedereen die een orthopedische operatie heeft ondergaan en pijn, stijfheid, verminderd evenwicht en coördinatie, spierzwakte en een verminderde mobiliteit ervaart, heeft baat bij postoperatieve fysiotherapie. Het is belangrijk om zo snel mogelijk na de ingreep weer verantwoord in beweging te komen en te functioneren. Het vermijden van of niet volledig uitvoeren van het revalidatieprogramma kunnen je herstelproces en de terugkeer naar sport belemmeren.

Wat zijn de voordelen van postoperatieve revalidatie?

Onze fysiotherapeuten werken met je samen om korte- en langetermijndoelen te stellen, om je te helpen jouw herstelpotentieel te maximaliseren en eventuele bijkomende klachten na de operatie te verminderen. Wij begeleiden je bij het uitvoeren van oefeningen om de aangetaste gewrichten en spieren te versterken en te mobiliseren. Andere voordelen van revalidatie therapie zijn:

  • Terugkeer naar de dagelijkse activiteiten
  • Versterken van zwakke spieren
  • Oprekken van verstijfde spieren
  • Verbeteren van je bewegingsbereik en bloedsomloop
  • Terugkeer naar je oude sportieve niveau
  • Terugwinnen van je onafhankelijkheid
  • Zelfvertrouwen terugkrijgen

Rekken en versterkende oefeningen helpen bij het terugkrijgen van evenwicht, controle en bewegingsbereik in het gebied waar de operatie is uitgevoerd. Fysiotherapie kan ook de omliggende spieren versterken en je aanleren het lichaamsdeel of gewricht opnieuw te gebruiken. Eventuele problemen met een operatie litteken kunnen bovendien door onze fysiotherapeuten tijdig worden herkend.

Specialisaties

Als je een van de onderstaande operaties hebt ondergaan, kunnen we je zeker helpen revalideren

Knie-operatie revalidatie:

  • Voorste kruisband plastiek
  • Total knee prothese (zowel een ‘halve’ als ‘hele’ nieuwe knie)
  • Meniscus
  • Gecompliceerd knieletsel
  • Kraakbeen hersteloperaties

Heupoperatie revalidatie:

  • Totall Hip prothese (nieuwe heup)
  • Cam-deformiteit
  • Pincer-deformiteit

Schouderoperatie revalidatie:

  • SLAP-repair
  • Latarjet
  • Peesletsel
  • Schouderprothese

Enkeloperatie revalidatie:

  • Enkel-arthroscopie (kijkoperatie)

Rugoperatie revalidatie:

  • Hernia
  • Wervelkanaalvernauwing (stenose)

Een voorbeeld om de voordelen van revalidatie fysiotherapie aan te geven, is een volledige knieprothese. Na een dergelijke ingreep helpt fysiotherapie niet alleen om opnieuw te leren lopen, maar ook om evenwicht en flexibiliteit terug te krijgen. Zo kun je nog jaren staan, lopen, joggen, springen of fietsen. Revalidatie therapie bij Sports Performance Zaanstad is niet alleen bedoeld om te herstellen, maar ook om je voor te bereiden op sport en andere lichamelijke activiteiten lang nadat je uit het ziekenhuis bent ontslagen.

Maak een afspraak

Word je binnenkort geopereerd of ben je reeds geopereerd en wil je onder professionele begeleiding optimaal revalideren? Bel of mail ons, of maak direct een afspraak via de website. Dan kijken we samen of Sports Performance iets voor jou kan betekenen.

Scroll naar boven