Dry needling

Onze fysiotherapeuten Tim van der Laan, Ralph van der Horst en Kim Traas zijn gecertificeerd in dry needling van de wervelkolom, armen en benen. Deze behandeling is o.a. effectief bij spierklachten, nekproblemen, lage rugklachten en een tenniselleboog. Wanneer wij dry needling gebruiken, is dat meestal onderdeel van een groter behandelplan.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode die onze fysiotherapeuten gebruiken voor de behandeling van pijn, bewegingsstoornissen en spierpijn. Deze methode komt oorspronkelijk uit Canada. Middels een speciale techniek prikken wij triggerpoints in spieren aan met een dunne ‘droge’ naald. Een triggerpoint is een spierknoop die, naast lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. Met dry needling schakelen we deze punten uit, zodat je spieren snel en langdurig ontspannen. Dit verlicht de pijn. Pijnverlichting is niet het enige voordeel van dry needling. Het vergroot ook het bewegingsbereik en het helpt je bij het sneller herstellen van (sport)blessures.

Wat zijn triggerpoints en hoe ontstaan ze?

Een triggerpoint kenmerkt zich door lokale drukpijn in de spier en geeft soms ook uitstralende pijnklachten in het lichaam. Mensen noemen het ook wel een ‘knoop’ in de spier. Onze fysiotherapeuten gaan op zoek naar triggerpoints omdat deze de hoofdoorzaak van jouw klachten kunnen zijn.

  • Pijn/stijfheid, lokaal in de spier of  ‘op afstand’
  • Bewegingsbeperking in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier
  • Tintelingen in arm/been
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

  • Acuut, bijvoorbeeld door een ongeval of sportletsel
  • Chronisch, bijvoorbeeld door langdurig verkeerde houding of overbelasting
  • Psychologische factoren, zoals stress

Doet dry needling pijn en hoe lang heb je last?

De naalden die we gebruiken zijn zo dun dat je het inbrengen van de naald in de spier in principe niet voelt. Wanneer het triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een klein schokje, maar het doet eigenlijk geen pijn. Daarna ontspant je spier zich direct en kun je weer vrijer bewegen. Na afloop kan de spier korte tijd vermoeid en zwaar aanvoelen. Je kunt daar maximaal 24 uur last van hebben.

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

Mensen noemen dry needling ook wel eens triggerpoint dry needling, intramusculaire manuele therapie of sportacupunctuur. Toch is dry needling is géén acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam gezet. Die blijven daar even zitten en hebben invloed op de energiestroom in het lichaam. Acupunctuur is gebaseerd op de Chinese geneeskunde.

Dry needling is onderdeel van de moderne westerse geneeskunde. Hierbij wordt gebruik gemaakt van één dunne naald, waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spier: triggerpoints.

Wat kost dry needling?

Dry needling is onderdeel van een gewone fysiotherapiebehandeling. Deze kan, als je aanvullend verzekerd bent, vergoed worden door jouw zorgverzekeraar. Ben je niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Vraag dan naar onze fysiotherapie tarieven.

Wil je weten of we jouw pijnklachten kunnen verhelpen met dry needling? Neem dan contact met ons op.

Onze Performance Centers

Je bent van harte welkom bij onze twee locaties in Noord-Holland: Sports Performance Zaanstad en Sports Performance Alkmaar.

Locatie Zaanstad

Topsportcomplex “De Koog”

Locatie Alkmaar

AFAS Stadion (AZ Alkmaar)

Scroll naar boven