Medical taping door gecertificeerde therapeuten

Je hebt het vast wel eens gezien, sporters met felgekleurd tape op hun lichaam. Deze tape heet Kinesiotape of Kinesiologie tape. De tape geeft steun aan gewrichten maar laat toch beweging toe. Een aantal van onze fysiotherapeuten is opgeleid en gecertificeerd in medical taping met Kinesiotape. Bij Sports Performance Zaanstad kunnen we je helpen met taping, als je dat nodig hebt.

Waar wordt gekleurd Kinesiotape voor gebruikt?

Kinesiologie taping is een behandelmethode waarbij je fysiotherapeut stroken speciale rekbare tape in specifieke richtingen op je lichaam aanbrengt. Het helpt je mobiliteit te verbeteren en ondersteunt je gewrichten, spieren en pezen. Dit therapiehulpmiddel wordt in de sportwereld al tijden gebruikt voor de preventie en behandeling van sportblessures en andere aandoeningen. Er zijn veel voordelen van Kinesiostaping. Het kan onder andere:

 • Spierbewegingen en -samentrekkingen verbeteren voor betere sportprestaties.
 • Pijn en spierkrampen verminderen, welke kunnen optreden na een blessure.
 • Gewrichten extra ondersteunen, terwijl er toch nog beweging mogelijk is.
 • Plaatselijke zwelling verminderen door de druk tussen de huid en onderliggend weefsel te verlagen.

Hoe wordt Kinesiotape aangebracht?

Er is geen verschil in werking tussen de diverse kleuren Kinesiotape. Kies dus de kleur die jij het mooist vindt. Deze elastische tape wordt aangebracht met stroken in verschillende vormen. X-, I- en Y-vormen komen veel voor, maar je ziet ook waaier- en donutvormen. De fysiotherapeut knipt de stroken in de vorm die nodig is voor de behandeling of gebruikt voorgesneden vormen.

De juiste vorm is o.a. afhankelijk van de lengte en vorm van het te behandelen lichaamsdeel en het gewenste effect of doel. Afhankelijk van de toepassing kan de behandelaar de rekbare medical tape op verschillende manieren aanbrengen.

Wat is het verschil tussen Kinesiotape en sporttape?

Gewone sporttape is meestal wit. Hoewel gekleurde Kinesiotape veel lijktop een luxe vorm van sporttape, zijn er 3 belangrijke verschillen.

 1. Kinesiologie tape wordt vooral gebruikt om beweging te vergemakkelijken. Witte sporttape wordt gebruikt ter ondersteuning en om beweging te beperken.
 2. Kinesiologie tape is flexibel beweegt met jouw bewegingen mee. Sporttape is juist vrij stug.
 3. Kinesiologie tape bevordert de circulatie. Sporttape zit strak en vermindert de circulatie enigszins.

Beide soorten medical tape hebben dus een ander doel.

Waar wordt witte sporttape voor gebruikt?

Stugge sporttape wordt meestal tijdelijk gebruikt door sporters met een blessure. Bijvoorbeeld over de schouder, rond de knieschijf of op de achterkant van de kuiten. Het hoofddoel van dit tape is om beweging te beperken. Het is net als Kinesiotaping één van de revalidatie- of preventiemiddelen die onze fysiotherapeuten kunnen inzetten. In dit geval wanneer steun en stabiliteit nodig zijn. Maar er zijn meer toepassingen van sporttape, zoals:

 • Blessures voorkomen.
 • Blessureherhaling verminderen.
 • Druk op geblesseerde of kwetsbare spieren verminderen.
 • Lichaamshouding verbeteren/corrigeren.
 • Pijnverlichting.
 • Spierwerking remmen.
 • Stabiliteit van gewrichten verbeteren.

Kan je medical tape verkeerd aanbrengen?

Zelfs als je bekend bent met de spieren die je behandelt, kan je medical tape verkeerd aanbrengen. Of je kiest de verkeerde soort tape. En dan helpt het niet of doet het meer kwaad dan goed. Een goede techniek bij het aanbrengen is belangrijk om het gewenste resultaat te bereiken.

Bij Sports Performance Zaanstad werken fysiotherapeuten die gecertificeerd zijn in Kinesiotape en sporttape. Afhankelijk van de tape die je nodig hebt, kunnen wij je helpen. We brengen de medical tape op de juiste manier voor je aan of leggen uit hoe je het zelf kunt doen.

Stel gerust jouw vraag

Leave this field blank

Ons Performance Center

Je bent van harte welkom op onze locatie in Zaanstad.

Locatie Zaanstad

Topsportcomplex “De Koog”

Scroll naar boven